Dalsze korzystanie z witryny, użytkownik wyraża zgodę na korzystanie z plików cookie. Więcej...

Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb (zapamiętywanie preferencji i ustawień na naszych stronach, zbieranie anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych).Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.

Zamknij

Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Krośnie » Blog Archive » OBSZAROWA OCENA JAKOŚCI WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA POWIATU KROŚNIEŃSKIEGO za 2017 rok
OBSZAROWA OCENA JAKOŚCI WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA POWIATU KROŚNIEŃSKIEGO za 2017 rok

              Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krośnie na podstawie  art. 4 ust 1, pkt 1 Ustawy z dnia 14 marca 1985r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej  (Dz. U. z 2017r., poz. 1261 z późn. zm.) oraz  § 20 Rozporządzenia Ministra Zdrowia  z dnia 13 listopada 2015r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2015r.,  poz. 1989), dokonał obszarowej oceny jakości wody w nadzorowanych urządzeniach wodociągowych powiatu krośnieńskiego.

Monitoring i nadzór nad zaopatrzeniem i jakością wody w wodociągach znajdujących się na terenie powiatu krośnieńskiego prowadzony był zgodnie z wyżej cytowanym rozporządzeniem oraz zgodnie z rocznym harmonogramem poboru próbek wody do spożycia za  2017r.

Wszystkie nadzorowane wodociągi zostały objęte monitoringiem kontrolnym oraz przeglądowym. Monitoring kontrolny służy dostarczeniu informacji o jakości wody oraz skuteczności jej uzdatniania, jeżeli są prowadzone, niezbędnych do oceny, czy dla parametrów wyszczególnionych w załączniku nr 5 tj. ; aluminium, jon amonowy, przewodność elektryczna, clostridium perfringens ( łącznie z przetrwalnikami),  escherichia coli, stężenie jonów wodoru (ph), azotyny, smak, bakterie grupy coli, mętność –  przestrzegane są wymagania, natomiast monitoring przeglądowy stanowi rozszerzenie            ( uzupełnienie ) monitoringu kontrolnego i służy dostarczaniu informacji niezbędnych do oceny wody na podstawie  wymagań określonych w załącznikach do  Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2015r.,  poz.1989).

W 2017r. przebadano 19 wodociągów zajmujących się zbiorowym zaopatrzeniem ludności w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi.

Badania jakości wody przeprowadzane były przez laboratoria inspekcji sanitarnej, laboratoria o udokumentowanym systemie jakości prowadzonych badań zatwierdzonych przez Państwowego Inspektora Sanitarnego oraz  laboratoria akredytowane.

Więcej…