Kurs na klasyfikatora grzybów

CZY CHCESZ UZYSKAĆ UPRAWNIENIA KLASYFIKATORA GRZYBÓW?

 

ZAPROSZENIE

Informacja dla Urzędów Miast i Gmin, podmiotów gospodarczych prowadzących handel targowiskowy bądź skup grzybów świeżych, oraz pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa podkarpackiego i województw sąsiednich.

Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny wychodząc naprzeciw zgłaszanym potrzebom zmierzającym do zdobycia podstawowej wiedzy z zakresu grzyboznawstwa i uzyskania uprawnień klasyfikatora grzybów świeżych organizuje 3 dniowy kurs specjalistyczny dla osób pragnących uzyskać tego rodzaju kwalifikacje, który odbędzie się w dniach od 01 do 03 lipca 2017 r. w Hotelu DYMARKA ALA – Alicja Cach, Dąbrówki 431, powiat łańcucki.

Przewidywana liczba uczestników – około 25. Zakwalifikowanie na ww. kurs odbędzie się na podstawie kolejności zgłoszeń i po potwierdzeniu przyjęcia zgłoszenia przez organizatora.

Uprzejmie informuje się, że obowiązek uzyskania uprawnień klasyfikatora grzybów świeżych wynika z rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych , środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 115, poz. 672) i dotyczy podmiotów działających na rynku spożywczym, prowadzących działalność w zakresie skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych.

W województwie podkarpackim obrót grzybami świeżymi odbywa się najczęściej na targowiskach, w punktach skupu i innych miejscach sprzedaży w sposób najczęściej nieprawidłowy, tj. bez wymaganej oceny dokonanej przez uprawnionego klasyfikatora grzybów świeżych. Wiedza z tego zakresu niezbędna jest także pracownikom Państwowej Inspekcji Sanitarnej sprawującym nadzór nad tego rodzaju specyficznym środkiem spożywczym, a także oświaty zdrowotnej w działalności profilaktyczno oświatowej. Przyczyni się niewątpliwie również do podniesienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zwiększenia zaufania klientów czyniących zakupy na targowiskach i w rezultacie spowoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia groźnych dla zdrowia i życia zatruć grzybami.

Wykładowcami na kursie będą specjaliści grzyboznawcy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.

Rozpoczęcie szkolenia: 01.07.2017 r. godz. 900.

Zgłoszenia chętnych do uczestnictwa w kursie (załącznik 1) należy kierować do dnia 23.06.2017 r. na adres Hotel DYMARKA ALA – Alicja Cach, Dąbrówki 431, powiat łańcucki, drogą elektroniczną artur.zamorski@wsse.rzeszow.pl lub telefonicznie oraz dokonanie wpłaty kosztów uczestnictwa w ww. terminie w wysokości 550 zł/os na konto:

Bank Spółdzielczy w Żołyni 51 9175 0000 2001 0014 5219 0001

Wszelkie dodatkowe informacje w zakresie organizacji kursu można uzyskać pod podanym poniżej numerem telefonu.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie, ul Wierzbowa 16, 35-939 Rzeszów

Tel. /017/ 85-22-111 w. 343

Załącznik 1 – Karta zgłoszenia
Załącznik 2 – Ramowy plan szkolenia